فیزیولوژی بدن انسان

فیزیولوژی از دروس علوم پزشکی و از شاخه های زیست شناسی است که به توضیح کار و مواد ساخته شده توسط سلول و بافت و اندام و دستگاه های بدن انسان میپردازد

فیزیولوژی بدن انسان

فیزیولوژی از دروس علوم پزشکی و از شاخه های زیست شناسی است که به توضیح کار و مواد ساخته شده توسط سلول و بافت و اندام و دستگاه های بدن انسان میپردازد

گلبول های قرمز


نام دیگر گلبولهای قرمز، ( گویچه های سرخ )و یا ( اریتروسیت ) میباشد

گلبولهای قرمز سلولهای بدون هسته و سایر اندامک های سلولهای عادی هستند

سلولهای مقعرالطرفینی هستند که از یک داربست داخلی تشکیل شده اند کهدرونش هموگلوبین نگهداری میشود

آب ، گلوکز و نمک های پتاسیم براحتی وارد گلبولهای قرمز میشود و براحتی خارج میشود

اندازه گلبولهای قرمز 6 تا 9 میکرون است که متوسطش 7.5 میکرون است

گلبولهای قرمز سلولهای کشسانی هستند و از مویرگهای باریک میگذرند

فشار اسمزی گلبولهای قرمز و پلاسما برابر است

برای ساخت گلبولهای قرمز ، ویتامین اسید فولیک و B12   ضروری است


گوارش مکانیکی و شیمیایی غذا در دهان


گوارش خوراکیها در دهان شامل گوارش  مکانیکی و گوارش شیمیایی میباشد
گوارش مکانیکی غذا در دهان: غذا در دهان توسط دندان ها جویده میشود . عضلات ویژه جویدن
که از شاخه حرکتی  عصب پنجم جمجمه ای عصب میگیرند و توسط هسته های تنه مغزی
کنترل میشود موجب انجام جویدن میشوند.
افزون بر این  تحریک مناطقی از هیپوتالاموس ، هسته های بادامی
و قشر مغز در نزدیکی مناطق بویایی و چشایی موجب بروز جویدن میشود.
جویدن غذا موجب نرم شدن غذا میشود تا آسان بلعیده شود و به 
آسانی توسط آنزیمهای گوارشی هضم (تجزیه ) و برای جذب توسط مخاط مجاری 

سیستم گوارش به مویرگهای خونی مجاری سیستم گوارش آماده شود .
گوارش شیمیایی  غذا در دهان توسط بزاق انجام میشود
روزانه 600 تا 1200 میلی لیتر بزاق توسط غدد بزاقی ترشح میشود

 غدد بزاقی شامل : غدد زیر زبانی ، غدد زیر فکی ( سروزی و موکوسی ) و غده پاروتید ( بناگوشی ،سروزی ) میباشد .
بزاق غذا را نرم می کند تا آسان بلعیده شود . بزاق به تشخیص مزه
غذا کمک می کند . آنزیم آمیلاز آلفا ( پتیالین ) که در بزاق است موجب تجزیه نشاسته
به مالتوز میشود . بزاق دهان را از میکروبها تمیز می کند


بخش های مختلف دستگاه گوارش



دستگاه گوارش غذا ، آب ، یون را برای بدن فراهم می کند . 

بخش های مختلف سیستم گوارش شامل : دهان ، حلق ، مری ( سرخ نای ) ، معده ،روده کوچک ( روده باریک ) ، روده بزرگ ( کولون ) ، کولون سیگموئید ، رکتوم ،مجرای مقعدی ، مقعد می باشد.

دستگاه نام دیگه اش (سیستم ) می باشد

روده باریک نام دیگه اش ( ایلئون ) می باشد

روده بزرگ نام دیگه اش ( کولون )  است .

 ابتدای روده بزرگ (سکوم ) نام دارد .




پتانسیل غشاء سلول




در تمام سلولهای بدن پتانسیل الکتریکی وجود دارد . فقط سلولهای

عصبی و عضلانی تحریک پذیرند و عوامل تحریک مانند برخورد چیزی با پوست و یا اختلاف دما

موجب بوجود آمدن ایمپالس های الکتروشیمیایی میشود

در هنگام استراحت پتانسیل درون سلول  منفی  است که پتانسیل الکتریکی 

غشاء سلول نامیده میشود . هنگامی که تحریکی بوجود می آید کانالهای سدیمی باز

میشود و  یونهای سدیم از داخل سلول بیرون میروند و پتانسیل الکتریکی درون

  سلول مثبت میشود که این مرحله دپولاریزاسیون نام دارد .

 و پس از چند ده هزارم ثانیه کانالهای سدیمی بسته میشود

و کانالهای پتاسیمی باز میشود و پتاسیم از سلول خارج میشود و 

پتانسیل الکتریکی درون سلول ( اختلاف پتانسیل الکتریکی غشاء سلول) دوباره

 منفی میشود که حالت عادی پتانسیل الکتریکی غشاء سلول است و این مرحله رپولاریزاسیون

.نام دارد 

پس از پتانسیل عمل مکانیسمهای تبادل غشاء سلول مانند پمپ سدیم-پتاسیم

دوباره چگالی یون های دو طرف غشاء سلول را بحالت عادی برمیگرداند

پتانسیل استراحت : به پتانسیل الکتریکی غشاء سلول در هنگام استراحت

پتانسیل استراحت گویند

غشاء سلول انتخابی رفتار می کند و چگالی یونها در دو طرف غشاء 

تفاوت دارد . یونهای داخل سلول شامل : پتاسیم ، منیزیم ، فسفات

یونهای خارج سلول شامل : سدیم ، کلر ، ید

پتانسیل بمعنای (توان ) می بلاشد

یون نام دیگه اش ( الکترولیت ) است .

 






پروتئین های پلاسما




پروتئینهای پلاسما کارهای مختلفی انجام میدهند مانند تنظیم

اسیدیته پلاسما و خون ، تنظیم فشار کلوییدی اسمزی پلاسما و خون

در جریان انعقاد خون هنگامیکه زخمی ایجاد شود نقش آفرینی دارند

و  برخی نیز بعنوان عوامل دفاعی بدن در کنار سلولهای دفاعی کارایی دارند

یکم : آلبومین که توسط کبد ساخته میشود و بیشترین پروتئین پلاسما است

و فشار کلوییدی اسمزی پلاسما را ایجاد و کنترل میکند 

دوم : گاماگلوبولین که توسط سلولهای پلاسموسیت ساخته میشود

و در برابر برخی عفونت ها ایجاد مصونیت و پیشگیری می کند

سوم : پروترومبین که توسط کبد ساخته میشود و برای ساختنش

ویتامین  K  اساسی است و هنگام تشکیل انعقاد خون بوجود میاد

چهارم : فیبرینوژن که توسط کبد ساخته میشود و هنگام انعقاد خون

به فیبرین که خون را منعقد ( لخته ) می کند تبدیل میشود